Kalundborg: Hallo, hvor er bylivet?

Kalundborg. Middelalderbyen.
Stille gader i Kalundborg. Meget stille.

I mandags var min mor og jeg en tur i Kalundborg. Ingen af os havde været i Kalundborg før, men vi havde hørt og læst om den usædvanlige, femtårnede kirke og velbevarede middelalderby, og ville gerne opleve begge dele.
Vi kørte fra Allerød ad omveje gennem smukke landskaber. Lidt over middag fandt vi så ind i Kalundborg sydfra og fulgte vejskiltene mod centrum og kirken.
Der skulle være parkeringspladser på Torvet. Det var der. Der var ikke andet, og de var alle optagede. Vi kørte ud igen og fandt en p-plads på Klostertorvet overfor. Krydsede gaden og gik til fods ind i middelalderbyen: Torvet, Adelgade og Præstegade, med Vor Frue kirke med de fem tårne som centrum.
Smukt var der bestemt. Og stille. Meget stille. Nærmest livløst – billederne ovenfor lyver ikke.

Som nævnt var Torvet – byens gamle Axeltorv og centrale handelsplads – fyldt med parkerede biler. Pladsen er velproportioneret og omkranset af velholdte huse med det tidligere rådhus som fikspunkt. Men der var ingen tegn på liv.
Oppe ved kirken mødte vi et par tyske turister, der også kiggede indenfor i kirkerummet, gik en tur rundt om kirken og derefter stod og ikke rigtigt vidste, hvor de så skulle hen. En busfuld svenskere var ved at tage af sted. Min mor og jeg stod også og vidste ikke rigtigt, hvor vi skulle gå hen efter besøget i kirken.

Jeg ved godt, mandag er en dårlig dag at være turist i, for stort set alle danske museer er lukkede om mandagen (hvorfor?), men det var nu den dag, vi havde mulighed for at tage af sted. Vi trissede fra kirken forbi det lukkede Kalundborg Museum, videre hen ad Adelgade og ned til et stort, åbent og græsklædt område, hvor Esbern Snares borg engang lå. Læste skiltene og kiggede os omkring.
Min mor er 80 og taber let pusten. Vi var sultne og trængte til at sidde ned. Men hvor?

Der var ikke noget i udkanten af borgområdet, der lignede et sted, hvor vi kunne få noget at spise. Vi vendte om og gik tilbage gennem de smukke, stille gader uden at finde noget. Der var heller ikke et eneste skilt, der pegede en retning ud, hverken mod en turistinformation eller en bymidte med caféer og butikker. Vi anede ikke, om vi skulle gå til højre eller venstre, mod syd eller nord.
Så vi endte med at gøre, som man gør i den situation: vi gik tilbage til bilen og kørte ud af Kalundborg.

Vi kørte mod Røsnæs i håbet om, at der måske ville dukke en tankstation med en fransk hotdog eller en bagerbutik med sandwich op. Det gjorde der ikke, men langt, langt ude ad Røsnæs fandt vi heldigvis Café Edderfuglen og fik omsider slukket tørsten og fyldt maverne.
Hjemme igen i Allerød fandt jeg ud af, at der ligger en ”Turistinspiration” på det Klostertorv, hvor vi parkerede bilen. Vi fik bare ikke øje på stedet, selvom vi holdt blot 50 m fra det. Jeg fandt også ud af, at hvis man drejer om hjørnet ved den Turistinspiration, vi ikke kunne se, og går lidt ned ad gaden, kommer til en gågade, Kordilgade, hvor der flere spisesteder at vælge imellem.
Vi fandt bare aldrig derned.

Kære Kalundborg: få dog de parkerede biler væk fra Torvet og giv en café mulighed for at servere for de besøgende til kirken og middelalderbyen. Eller – hvis det ikke kan lade sig gøre – så få i det mindste nogle skilte og et bykort op i området, så vi turister kan finde de små vandingssteder i byen og bidrage lidt til omsætningen. Vi vil gerne, vi skal bare have muligheden.