Søndagsturen gik til Bernstorff Slotshave. Jeg har længe haft lyst til at kigge nærmere på den, for jeg tror, det var her, “min” herredsfoged som ung stud. jur. fik kig på slotsgartner Rampes yndige datter Sophia tilbage omkring år 1800. Hvis du vil høre mere til den historie, skal du over på min anden blog, den om Hor og Mord (som jeg ikke har opdateret siden september sidste år. Men der ligger en del både sjove og triste historier fra de tidlige 1800-år derovre, og når jeg får tid til at dykke ned i min gamle retssag igen, kommer der flere).
Bernstorff Slothave ligger mellem Gentofte og Charlottenlund og er nok temmelig ukendt for de fleste uden for lokalområdet. Men den er bestemt et besøg værd: overraskende stor, og med en fin vekslen mellem åbne, grønne plæner og egentlige skovpartier.
Bernstorff Slot troner højt og fint i det åbne landskab, men det er faktisk miljøet omkring den gamle gartnerbolig – i dag tehus -, der er det mest interessante. Her har Slotte og Kulturejendomme (tidl. Slots- og Ejendomsstyrelsen) genskabt en fornem rosenhave og nogle fine frugthaver i historisk stil. Der er gamle drivhuse med druer, nektariner og abrikoser, og espalierede æble- og pæretræer alle vegne, både fritstående og op ad mure. Gartneriet er en lille, paradisisk oase, og jeg kunne sagtens forestille mig den unge student og gartnerdatteren spadsere ærbart rundt her under æbletræerne for over 200 år siden. Når jeg kneb øjnene lidt sammen og brugte fantasien..
For det er ikke slotsgartner Rampes køkken- og frugthave, der er genskabt her. Det er Chr. IX og dronning Louises have fra 1854-1898, hvor de ofte boede på Bernstorff Slot. Det betyder også, at rosenhaven er tilplantet med gamle, ikke-remonterende rosensorter. Der var derfor kun få blomster her sidst i august, men rosenhaven må have været helt fantastisk, da den stod i fuldt flor omkring 1. juli. De gamle rosensorter dufter ganske vidunderligt. I dag var det duften af de violette heliotroper i tæppebedene under rosentræerne, der fyldte luften.
Gartneriet ligger i et dejligt, kuperet område i den sydligste del af parken. Her kælker de lokale unger om vinteren, og ved Svanedammen sørger både fisk og blishøns for underholdningen. Det gamle gartnerhus er i dag tehus i den finere ende. Er man mere til en hurtig kop kaffe, må man op forbi slottet, hvor Den svenske Villa danner ramme om en mere uhøjtidelig servering.
Det er også her, lige overfor slottets hovedindgang, at Andreas Peter Bernstorff troner på sin sokkel. Han arvede Bernstorff Slot efter sin onkel J.H.E. Bernstorff, der fik området foræret af kongen (Fr. V) og byggede slottet. A.P. Bernstorff var udenrigsminister sidst i 1700-tallet og bidrog til Danmarks florissante periode med (slave)handel og velstand ved at holde landet ude af de krige og opstande, der ellers hærgede Europa på den tid. Han havde desuden stor indflydelse på landboreformerne, der tog fart i hans levetid.
Til sidst et par ord om hunde: hører man til det mindretal af befolkningen, der er utryg ved løse hunde, skal man gå i en stor bue uden om Bernstorff Slotspark. Samtlige hunde i Gentofte, Charlottenlund og omegn ser ud til at blive luftet her i fri dressur. Og de er mange!
Her kan du læse om Bernstorff Slothave, hvis du har fået appetit på mere.