For hor og mord at miste sin hals
Tag med på en rejse tilbage i tiden. Vi skal på besøg i den sene enevælde – tiden omkring 1810-1825 – og høre en dramatisk beretning fra det virkelige liv dengang.
Den handler om forbudte lidenskaber, sociale ambitioner, om hor og mord – og om en rejse, fuld af strabadser, fra Sydfyn til Helsingør.
Undervejs møder vi godtfolk og skidtfolk, en grundig herredsfoged, nogle arme unger, en håndfuld landsbybeboere, en sølle hanrej af en ægtemand og andre farverige figurer.
Datidens retssystem var noget anderledes end det, vi kender i dag: straffeloven var bygget op over de ti bud, det var op til den anklagede at bevise sin uskyld, og straffene var barske.
Kongen hed Frederik d. 6. – han optræder også i en lille, men væsentlig rolle – og tiden: ja, den kender vi som Guldalderen. Men Guldalderen havde en bagside. Det er den, beretningen om mordet på Kirsten Andersdatter og hvad der derefter skete, handler om.
Med udgangspunkt i ”Højesteret – Sag nr. 126, 1825” fra Rigsarkivet fortæller jeg om min tip-tip-tip-oldemor, Karen Jacobsdatter, der trodsede både lov og moral. Og betalte prisen for det.
Du kan også følge min blog om min research her:
Horogmord.wordpress.com